dziwne dźwięki przy 3000 obrotów?!?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Toldi
    Classic
    • 2005
    • 25

to możemy coś z tym zrobić :?:

ten post - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=12472#12472

Od dłuższego czasu czytam Wasze forum, więc pomyślałem że wypadałoby się przywitać

PS niestety nie mam Octavii
    napisał Yarek, sądzę że konto poszło się walić
    OCTAVIA 1.9 TDI 90/210 ALH 101kkm
  • zeb
    Rider
    S_OCP Member
    • 2004
    • 415

Panowie,

co to może być, z silnika dochodzi taki dźwięk jakby się na porowaty asfalt wjechało, występuje w przedziale 2.900-3.000 obrotów... Ktoś się z tym spotkał???

Przebieg 3.700 kaemów...

Komentarz

• Rnest
      Drive
      • 2005
      • 68

Czy to się dzieje podczas jazdy? Na każdym biegu? Czy na jałowym? A z wciśniętym sprzęgłem?

--
      E
      --
      sen supermarketu: szanowni klienci, jestescie jeb...

Komentarz

• zeb
        Rider
        S_OCP Member
        • 2004
        • 415

Czołem Kolego!

Dzieje sie podczas jazdy, a w zasadzie to podczas przyśpieszania. Dźwięk ten występuje na każdym biegu, ale najbardziej słychać go na 4 i 5-tce ponieważ wtedy silnik wolniej wchodzi na obroty (dłużej trwa wzrost obrotów z 2.900 na 3.000).

Masz jakiś pomysł?

Pozdrawiam
        @z

Komentarz

• Mach
          Rider
          • 2004
          • 349

zeb, kurcze znow cos Ci sie dzieje w Octavce ? :-( mam nadzieje ze Twoja nie okaze sie jakas pechowa :-(

Na "pocieszenie" u mnie wlasnie wysral sie jeden glosnik... brzeczy i pierdzi... ewidentnie do wymiany... chyba pojade wcesniej bo tak mnie to denerwuje ze nie wytrzymam ~3000km do przegladu :twisted:
          A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971

Komentarz

• zeb
            Rider
            S_OCP Member
            • 2004
            • 415

taaaaaaaa, było pięknie dopóki serwis nie usunął usterki związanej podobno z czujnikiem temperatury cieczy chłodzącej :evil:

Ciekawe czy Ci wymienią głośniczek, przecież to część eksploatacyjna :wink: i dowiesz się, że trzeba trochę zdjąć basy :wink:

Komentarz

• Mach
              Rider
              • 2004
              • 349

Glosnik jak dla mnie to nie jest czesc eksploatacyjna.... szczegolnie ze mam w pelni fabryczny system... nic tam jeszcze nie zniemialem, rozbieralem czy cos... wiec zadnej ingerencji nie bylo.
              Jestem psychicznie przygotowany na glopoe gatki... tymbardziej jak slyszalem jak w serisie renaulta naprawiali kiedys komus glosniki... po prostu zrobili Loud OFF i stwierdzili ze juz zadne plastiki nie skrzypia :lol: :lol: :lol:

Ja sie tak zalatwic nie dam :twisted: :twisted: :twisted:

Komentarz

• MiKruS
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 7976

W Superbie mojego ojca tez cos zaczelo chrupac... :x Przy podobnych obrotach jak u Ciebie, Zeb.
                130PD - przebieg ok 12.000km

Nie slyszalem jeszcze tego dzwieku, bo nie mialem okazji sie przejechac - w kazdym razie ASO nie jest w stanie tego zdiagnozowac... :?
                TDI 205PS

Komentarz

• zeb
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 415

no to żeś mnie Mikrus pocieszył :wink:
                  no nic, w sobotę podjadę do ASO i zglosze, zeby potem nie bylo na mnie :|

Komentarz

• Mach
                    Rider
                    • 2004
                    • 349

zeb: a ta Twoja octa to w czechach skladana czy gdzies indzie ? robia w ogole juz O2 gdzies poza pepikami ? co z VINu wynika ?

Komentarz

• zeb
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 415

Mlada Boleslav jak byk stoi!!!
                      a zaczynam się zastanawiać czy to może nie był wózek do jazd testowych... ale z drugiej strony nie chce mi się wierzyć żeby mnie aż tak "ten nasz sprzedawca" przewałkował :evil:

Pozdro!

PS. Może podjade w następny wtorek na spocik na oględzinki!

Komentarz

• Mach
                        Rider
                        • 2004
                        • 349

podjedz koniecznie.... jeszcze nie widzialem tej Twojej "sahary" :wink:

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratoRS
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Bo jedni dostaja sie auta z poniedzialku a innym z polowy tygodnia - to taki maly zarcik, jaki to krazyl po FSM-ie jak skladali Maluchy i czasem czegos zabraklo bo zapomnieli
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• zeb
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 415

Podjade podjade, tylko trochę się boje że dostanę straszne baty, jak stanę na krescę tą moją nierozdziewiczoną niunią :szeroki_usmiech

Komentarz

• Mach
                              Rider
                              • 2004
                              • 349

Zamieszczone przez zeb
                              Podjade podjade, tylko trochę się boje że dostanę straszne baty, jak stanę na krescę tą moją nierozdziewiczoną niunią :szeroki_usmiech
                              nie pekaj :wink:

ja jak na razie dostalem baty od Miska... ale chyba tylko mnie to zmotywowalo do dalszych dzialan i szkolenia siebie :twisted: :twisted: :twisted:

Komentarz

dziwne dzwieki

jak na nowa octawie to troche dziwne ale czasami sie zdarza ze taki dzwiek wydobywa sie z opon mimo ze sa nowe. jest to spowodowane zle odlanym bieznikiem, zla jakoscia gumy, zlym sposobem przechowywania opon sezonowych lub w przypadku samochodow starszych starzeniem gumy. wszyscy producenci pisza ze kolo jest sprawne przez dwa sezony

Komentarz

• Martinez
                                  L&K
                                  • 2004
                                  • 1366
                                  • Audi

Zamieszczone przez Maicroft
                                  Bo jedni dostaja sie auta z poniedzialku a innym z polowy tygodnia - to taki maly zarcik, jaki to krazyl po FSM-ie jak skladali Maluchy i czasem czegos zabraklo bo zapomnieli
                                  to chyba chodziło o Polonezy!!

a co do tych dźwięków, to czy jedynie to słychać czy też może czuć? Na pedale, dzwigni zmiany biegów, kierownicy?
                                  Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                                  teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                                  czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• zeb
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 415

"tylko" słychać :evil:

Masters podczas przejażdżki stwierdził że to gdzieś z tyłu z lewej strony dochodzi. Jakby wydech rezonował czy co :?

Komentarz

• Martinez
                                      L&K
                                      • 2004
                                      • 1366
                                      • Audi

Zamieszczone przez zeb

Jakby wydech rezonował czy co :?
                                      kiedyś mój tata miał podobny objaw w Astrze I i faktycznie winny był wydech. Jak przenosili produkcje do Gliwic i zmieniali nazwe na AStre Classic, pozmeniali pare rzeczy celem zaoszczedzenia na materiałach. Niestety zje...li wydech. Potem ASO u co marudniejszych klientów zakładało specjalne łączniki. Zazwyczaj pomagało - też objaw był podobny - przy przechodzeniu przez pewien zakres obrotów coś dziwnie "buczało".

Trza obejrzeć wydech może gdzieś coś poluzowało sie...
                                      Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                                      teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                                      czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• zeb
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 415

Dzięki za radę!
                                        W sobote bede w ASO i obejrzymy autko od dołu!

Komentarz

taki dzwiek wydobywa sie z opon
                                          ale skoro na kazdym biegu na okreslonych obotach to opony odpadają... :bajer
                                          co innego gdyby przy tej samej predkosci...
                                          a wlasnie, jakie dają oponki do O2 ?? mam nadzieje, ze nie matadory :smokedevil

Komentarz

• Mach
                                            Rider
                                            • 2004
                                            • 349

Zamieszczone przez adik_s
                                            a wlasnie, jakie dają oponki do O2 ?? mam nadzieje, ze nie matadory :smokedevil
                                            Ja dostalem letnie Bridgestony a zimowe Matadory (jakies kierunkowe...IMO bardzo dobrze sie sprawdzily w tym sezonie - moze dlatego ze byly nowe wiec duzo bieznika :wink: )

Komentarz

moze dlatego ze byly nowe
                                              u mnie letnie matadory wszystkie do wymiany, cztery mialy guzy, jedną ASO wymienilo, teraz zapas i ta wymieniona tez sie sypie.. co za syf :evil:

Komentarz

• Mach
                                                Rider
                                                • 2004
                                                • 349

adik_s: moze wlasnie jakies stare te Matadory dostales :?

choc w przypadku letnich to z wlasnego wybory na pewno Matadorow bym nie wzial

Komentarz

moze wlasnie jakies stare te Matadory dostales
                                                  a cholera ich tam wie, na samochod czekalismy, nie byl prosto z salonu, moze i zalozyli jakies starocia... no ale poza oponami na nic nie narzekam, chyba, ze na zarowke od podswietlenia rejestracji :P juz drugi raz sie przepalila hehe

Komentarz

Pracuję...